Waco, McVeigh, Boston

En els últims dies l’actualitat que prové dels Estats Units s’ha focalitzat a Boston, la ciutat nordamericana que ha patit un atemptat durant la seva Marató. Però des d’aquesta matinada, l’atenció s’ha desplaçat a Texas on s’ ha produït una explosió en una fàbrica de Waco que ha produït desenes de morts, sense que a hores d’ara encara es coneixein les causes.

És difícil creure que l’explosió de Waco sigui fortuïta, tenint en compte que demà es compleixen 20 anys de l’assalt per part del FBI i la policía en un rantxo de la mateixa localitat texana que va provocar la mort de 88 persones, molts d’ells menors que pertanyien a la secta dels Davidians, liderada per David Koresh. Koresh i els seus seguidors es van atrinxerar durant dies dins el rantxo, fet que va provocar que el govern nordamericà decidís assaltar-lo afirmant que els Davidians tenien una arsenal massiu d’armes i que es realitzaven abusos sexuals als menors de la secta.

                     images

Sigui com sigui el que està clar és que el govern va gestionar malament l’assumpte i l’asedi al rantxo va acabar en tragèdia.

Els fets de Waco van provocar la ira dels sectors antigovernamentals nordamericans, contraris a la intromissió del govern en els assumptes de la gent i més encara quan es tracta a exercir el dret de tot ciutadà a portar armes.

En un país tan gran com els Estats Units afloren minories paramilitars d’ultradreta que odien el govern, amb conexions amb la Nació Ària, partidaris de la segregació racial i de tradició ultracristiana.

Timothy McVeigh era un d’aquest joves antigovernamentals. Amb 22 anys va formar part com a soldat en la primera guerra contra l’ Iraq. Allí va matar a més d’un iraquià. Al tornar a casa després de la guerra va patir estrés post-traumàtic, una malaltia comuna entre els soldats que tornen de la guerra.

La massacre de Waco va fer enfadar McVeigh i als sectors antigovernamentals. McVeigh va centrar la seva vida des d’aquell dia a perpetrar un atemptat per venjar Waco, i a més, intentar provocar una revolta racial que derroqués al govern, inspirant-se en el llibre Els Diaris de Turner, novel-la escrita en al 1978 pel líder supremacista William Luther Pierce.

                                            180px-Traduccion_Diarios_de_Turner

Aquesta novel-la és la Bíblia dels supremacistes blancs nordamericans i es tracta d’una història futurista que comença, precissament, amb un atemptat contra una oficina del FBI. Això és el que McVeigh va fer el 19 d’Abril de 1995 – el dia en que es complien 2 anys de la tragedia de Waco- quan va aparcar una furgoneta plena d’explossius davant d’un edifici governamental a Oklahoma City. McVeigh va aparcar la furgoneta sol, però en el disseny i el pla de l’atemptat l’havia ajudat el seu amic Terry Nichols. Ells dos van ser els dos autors de la massacre. Mcveigh va ser condemnat a la pena de mort –se’l va executar al 2001- i Nichols a cadena perpetua. Per allí també rondava James Nichols, el germà de Terry, però aquest va quedar en llibertat. James Nichols surt al Documental de Michael Moore “Bowling for Columbine” parlant de l’atemptat amb el conegut director.   

                      BUILDING BOMBING

La bomba va destrossar l’edifici i va provocar la mort de 168 persones, moltes d’elles nens, ja que als baixos de l’edifici hi havia una guardería. McVeigh va ser detingut hores després mentre intentava fugir de l’estat, per un error tan simple com no portar la matrícula davantera. A la camiseta que portava aquell dia hi havia el rostre d’Abraham Lincoln amb l’expressió “Syc Semper Tyrannis”. No era una elecció casual sinó plena de significat. “Syc Semper Tyrannis” va ser l’expressió que va cridar John Wilkes Booth des de dalt de l’escenari del Teatre Ford instants després d’assesinar Abraham Lincoln. Wilkes era un espia de la Confederació que amb l’assesinat intentava canviar el rumb de la guerra civil que ja estava a les seves acaballes, amb la derrota previsible dels estats del Sud.

                                  mcveigh

L’expressió Syc Semper Tyrannys (“així sempre amb la tirania”) és atribuida a Bruto quan va matar al seu pare Juli César.

Amb tots aquests antecedents doncs, i tenint en compte les dates, es fa difícil pensar que els antigovernamentals nordamericans no estiguin darrera de l’atemptat de Boston, més encara, quan ja han passat dos dies de l’atemptat i encara ningú ha reivindicat l’acció, cosa comú quan es tracta de grups islàmics. En quant a l’explossió de la fàbrica de Waco aquesta matinada encara no sabem l’origen, tot i que jo no crec massa amb les casualitats.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s